Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2017 13:09 - Къде е златото?-Златото и Новият Световен Ред 7
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Бележка от Н.

 

Идеята за изчезващото злато първоначално бе засегната в края на този материал. Оттогава то ставаше все по-интересна тема и достигна връхното си развитие в алхимичния следговор на „Посвещение в древната страна на боговете“.
Сега, когато темата отново е повдигната, няма как през главата ми да не ми минат мислите, че наистина, навярно около 90% от златото на планетата просто отива някъде, което с времето е довело до нуждата от създаването на книжния му, изцяло идеен заместител, под формата на пари. Просто защото злато вече няма за всички и този театър не може да продължава в същия формат. Нужно е нещо, което да си мислим, че е злато, но не е.

Мисля, че това разбиране си има дори чисто историческа точка на пречупване. Желанието на Вашингтон еднолично да контролира световния валутен пазар било наложено на всички страни през Втората световна война. Разработката на схемата за глобална валутна система била започната от англо-американски експерти през април 1943 г. Тогава Световната война била в разгара си. Икономическата страна на всемирната касапница се свеждала в същността си до потоци злато, стичащи се към американската хазна по програмите

lend-lease

 

. За доставките на оръжие, машини, метали и хранителни продукти Великобритания, СССР и другите участници в антихитлерската коалиция трябвало да плащат на Америка със злато, тъй като в условията на войната банкнотите практически не стрували нищо.

Ето няколко числа. През 1938 г. златния запас на САЩ бил 13 000 тона. През 1945 г. – 17 700 тона. През 1949 г. – то вече е 21 800 тона. Абсолютен рекорд. 70% от всички световни златни резерви на този етап. Съответно именно доларът станал еквивалент на скъпоценния металсамо тази валута била напълно обезпечена със злато. През 1944 г. англичаните и австралийците напълно изчерпали своите златни резерви. Само Сталин продължавал да изпраща към сейфовете във Fort Knox злато, добито от находищата в Магадан и Колима. И така продължило до 70-те години, когато СССР успял да изплати на Вашингтон последните дългове по lend-lease. Изплатил ги – изключително със злато.


През пролетта на 1965 г. в Ню Йоркското пристанище пуска котва френски кораб. Така започнала една тиха война. Корабът не бил боен, но в трюмовете му се намирало оръжие, с помощта на което Париж се надявал да постигне победа във финансовата схватка с Америка. Французите докарали в Щатите доларови купюри на стойност 750 милиона с цел да получат за тях „живи пари“ – тоест злато. Това бил само първия транш, предявен за обмяна пред Федералната резервна система на САЩ. По-нататък процесът нямал спиране. Fort Knox, където се съхранявал американския златен запас, в края на краищата не издържал на потока хартиени парични знаци и златният стандарт паднал. От всеобщо мерило за стойността парите – те се превърнали във виртуална разчетна единица, необезпечена в по-голямата си част от нищо, освен с доброто име на един или друг директор на Централната банка, чийто подпис стои на банкнотите. И виновен за всичко това бил един човек – Шарл Андре Жозеф Мари де Гол. Той прекрасно знаел, че хартията няма как да има стойността на златото и решил да провери тази своя теория, поставяйки реакцията на САЩ под лупата на целия свят.

През 1965 г. де Гол официално предложил на своя американски колега Линдън Джонсън да обмени със злато 1,5 милиарда налични долари от френските държавни резерви: „Нали американската валута е обратима до момента, в който притежателите ѝ не изискат тази обратимост?“ Ето това е да влезеш с turbo!

Американците разбира се откачили. Вашингтон напомнил, че подобна акция на Франция може да бъде оценена като неприятелска, с всички произтичащи от това последствия.

По-нататък с американците общували главно парижките финансови специалисти. Съгласно правилата на Златния пул обменът може да стане само на едно място – американската хазна. В трюма на първия френски „паричен“ параход чакали разтоварването си 750 милиона долара. При обменен курс 1,1 грама злато за долар бягството от американската валута се оказвало за Париж доста резултатно. 825 тона жълт метал – това не е шега. А на подход в пристанището бил и втория параход със същата сума на борда. И това било само началото. До края на 1965 г. от 5,5 милиарда долара във френските валутни резерви в долари останали не повече от 800 милиона.

Разбира се, де Гол не „повалил“ долара сам. Но френската валутна интервенция създала опасен за Америка прецедент. След непредсказуемите французи усърдните немци също започнали да напират да обменят долари за златни кюлчета. Само че те действали по-хитро от праволинейния генерал. Пред ръководството на Белия дом федералният канцлер Людвиг Ерхард, професор по икономика и убеден монетарист, демонстративно осъдил французите във „вероломство“. А под сурдинка събрал доларите от хазната на Бундес републиката и ги сложил пред чичо Сам: „Нали сме съюзници? Обменете ги, нали обещахте!“ При това сумата била няколко пъти по-голяма от френските 1,5 милиарда. Американците били поразени от тази наглост, но били принудени да обменят „зелените банкноти“ за злато. И оттук нататък започнали да пристигат и представители на централните банки на други страни (Канада, Япония...) и да заявяват предпочитанията си към реалните ценности. Тогавашните съобщения за състоянието на златния запас на САЩ приличат на фронтови сводки за понесените в боевете загуби. През март 1968 г. американците за първи път ограничили свободния обмен на доларов срещу злато. Към края на юли 1971 г. златният запас на Америка достигнал пределно ниско, според мнението на властите на САЩ, ниво – по-малко от 10 милиарда долара.

И тогава... се случило това, което е известно в историята като „

Шокът Никсън

 

“. На 15 август 1971 г. президентът на САЩ Ричард Никсън обявил по телевизията за пълната отмяна на златното обезпечение на долара. На МВФ му оставало само да съобщи, че от януари 1978 г. световната емисия започва да се произвежда на принципа на финансовата пирамида, без ограничения и противотежести. Навярно в този момент е станало нещо на ниво тайни общества и се е решило златото вече да не бъде за публичен достъп.


Днес и малките деца вече знаят, че нашите пари нямат стойност отвъд онази, която влагаме в нея на чисто имагинерно ниво. Просто съществува колективно съгласие, че тази хартия значи нещо и я ползваме именно с тази цел. Дори вече сме забравили, че зад нея трябва да стои нещо, защото идеята е прегърната толкова силно, че вече нищо друго няма значение. (Със същата сила, ако спрем да вярваме, че тази хартия може да „купува неща“ – то именно това ще се превърне в новото колективно убеждение. Само помислете ако изведнъж няма храна, или вода, която да бъде продадена... – дали на някой ще му пука колко точно пари има? Както беше казано някъде – чак когато последното дърво бъде отсечено и последното животно убито – чак тогава човекът ще разбере, че парите не стават за ядене...)

 

Ако гледаме на всичко това като манифестация на архетипно ниво, златото изчезва, просто като отражение на факта, че концепцията за Баланса все повече избледнява на тази планета, тъй като основния вид на нея потъва във все по-дълбока поляризация (тези, които са чели следговора би трябвало да разбират връзката). Ние буквално не можем да задържим „златото“ на ниво колективно съзнание и то просто „изтича“ на планетарно ниво и отива някъде другаде, където явно се ползва поради различните си свойства с различни цели. Предполагам дадени извънземни фракции са повече от щастливи да играят ролята на физически лост на това отражение.
Интересно е и как Планетарният Дух „създава“ златото в своето „тяло“ и на какво е отражение това спрямо неговия Път. Признавам, че на този етап нямам никаква идея по този въпрос...


Темата за златото със сигурност е безкрайно интересна (и ключова) и мисля, че ще бъде развивана и за в бъдеще под различни форми.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1747048
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031