Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 20:27 - Мечка и глиган
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 4000 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мечката, капитана и глигана, това са кодираните имена с който съветските разузнавачи наричат Сталин, Рузвелт и Чърчил през ВСВ.
Този материал изцяло е базиран на разсекретени преди 5-6 години съветски и британски документи.

image

Късно вечерта на 4 септември 1941г. премиер - министърът на Великобритания, Чърчил, приел съветския посланик Иван Майски и получил от него писмо от Сталин. Писмо, много тревожно и откровено:
"През последните три седмици, положението на съветските войски се влоши значително, ние загубихме повече от половината Украйна, врагът е пред Ленинград. Немците прехвърлят от Запад всичките си сили на Изток. Те са убедени, че никакъв втори фронт няма, и няма да има. Хитлер счита за напълно възможно да бие противниците си поединично - първо нас, след това и вас."
Писмото Сталин пише по настояване на съветския посланик в Британия. В него още се разказва за евакуираните заводи, които ще заработят едва след 7-8 месеца, за унищожените заводи и Сталин иска незабавно отваряне на втори фронт от страна на Великобритания, във Франция, или на Балканите, както и доставки на военна техника.
На среща с британския министър на външните работи, Идън, който изтъква британската помощ изразяваща се в бомбардировки на немски градове, Майски сравнява това с "щипане на бесен звяр по опашката, който трябва да бъде бит с тояга по главата".

imageПосланик Иван Майски (в дясно) и британския външен министър Идън

За тази среща, Майски докладва на Сталин, от когото получава следната телеграма:
"Трябва да Ви кажа откровено, че ако в близките 3-4 седмици не бъде открит втори фронт от англичаните, нашето положение ще стане страшно, ние и нашите съюзници ще загубим. Тъжно, но това може да стане факт."
Писмото от Сталин, предадено на Чърчил на 4 септември 1941г. предизвикало в него голямо раздразнение. Съветският посланик Майски дори напомнил на британския премиер за събития от Първата световна война, когато през август 1914г. по молба на съюзниците си (включително Британия), за да спаси Париж, Русия отворила втори фронт срещу Германия. Тогава руският ген.Самсонов предвождащ настъпението към Берлин губи почти цялата си армия и се самоубива. Но немците заради прехвърлянето на войски на Изток, неуспяват да вземат Париж.
Чърчил казва, че не е възможно да бъде открит втори фронт толкова бързо и дори иронично заявява:
"В близките 6-7 седмици, може да ви помогне само Бог, в който, вие руснаците, не вярвате."
Докато на другия ден, Чърчил подготвя своят отговор за Сталин, той получава телеграма от британския посланик в Москва, Крипс:
"Ние сме твърде предпазливи, и сякаш от ден на ден чакаме поражението на руснаците и немските победи.
Немците трябва да бъдат спряни сега, даже с цената на огромен риск, докато Русия все още твърдо се държи."


imageСтапфор Крипс, посланик на Британия в СССР от май 1940 до януари 1942г.

Чърчил диктува отговора си до Крипс от своя военен окоп - кревата:
"Аз добре разбирам чувствата които Вие изпитвате, наблюдавайки агонията на Русия отблизо, и ако беше възможно да осъществим операция, която да оттегли германски войски от Русия, бихме я осъществили, даже с цената на тежки загуби. Но всички наши генерали са убедени, че единствения резултат ще е кръвопролитно отблъскване на нашите войски в рамките на няколко дни."
Сутринта на 5 септември съветският посланик Майски е поканен на заседанието на начлник щабовете в Лондон. Той пише в дневника си:
"Чувства се, че тези хора са просто хипнотизирани от мощта на германската военна машина и са съвършено лишени от инициатива и смелост."
Същия ден, Чърчил отхвърля искането за откриване на втори фронт срещу Германия, но обещава доставка на военна техника, макар и не веднага.
Майски, изпраща шифрограма на Сталин:
"Той (Чърчил), отхвърли възможността от създаване на втори фронт, но донякъде се съгласи с исканията за доставки."
Сталин пише второ писмо на Чърчил:
"Аз мога само да повторя, че отсъствието на втори фронт само налива вода в мелницата на нашите общи врагове. Ако, по мнението на английското правителство, създаването на втори фронт на Запад в този момент е невъзможно, то аз мисля, че без всякакъв риск, Англия може да изпрати 30 дивизии в Архангелск."
Това предложение се сторило толкова абсурдно на Чърчил, че той решил въобще да не му отговаря, а в телеграма до посланика в Москва, Крипс, той нарекъл изпращането на 30 дивизии "капка в кофа с вода". Крипс отвърнал с телеграма:
"Даже една - две капки вода във ведро, могат да имат ефект, когато срочно е нужен стимул.
Според мен, ние се обръщаме със съветското правителство не като със съюзник, на който се доверяваме, а отвисоко, като към не равни на нас. Това предизвиква дълбокото възмущение на Съветите. А това, страхувам се може да се отрази зле на способността им да устоят. Заслужено ли е, или пък не, такова отношение към тях сега не е толкова важно. Важно е да им помогнем да воюват толкова дълго и упорито, колкото е възможно."
Отговор на Чърчил:
"Руснаците не заслужават никакъв сантимент, Сталин с нищо не помогна на Британия, когато тя през 1940г. сама се сражава с Германия. Глупаво е да се изпращат 2-3 британски дивизии в Русия, само за да станат те символична жертва, за да бъдат там обкръжени и разкъсани. Не трябва да преживявате заради руските упреци."
Впрочем 3 месеца по-късно Крипс е отзован от Москва, заради твърде голямото си свързване със страната в която е изпратен.
Вместо войски, Чърчил предлага на Сталин, да изпрати в СССР, два британски генерала. Сталин отговаря:
"Ако мисията им ще е да се занимаваме с второстепенни въпроси, то аз не виждам необходимост да ги отвличам от работата им, а и сам няма да мога да отделя време за подобни беседи."




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Мда, интересно...
18.11.2017 20:50
Глиганът спи блажено под юргана...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679797
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031