Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2018 16:14 - Загадъчната каменна глава от Гватемала, която по нищо не прилича на другите
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image Загадъчната каменна глава от Гватемала, която по нищо не прилича на другите 27/08/2018 Любопитно, Свят

Дълбоко в джунглите на Гватемала преди повече от половин век е открита гигантска каменна глава. Лицето й е извърнато към небето, има големи очи, тънки устни и голям нос. Необичайното е, че това лице не съответства на облика на нито една доиспанска раса в Америка.

Откритието бързо привлякло внимание, но също така и бързо изчезнало от страниците на историята. За първи път за тази загадъчна глава съобщил Оскар Рафаел Падиля Лара, доктор по философия, адвокат и нотариус, който получил снимка на главата през 1987 г.

Снимката била направена през 1950 г. от собственика на участъка, на който се намирал този каменен монолит „някъде из джунглите на Гватемала”.

В бюлетина „Древни небеса” излязла малка статия с фотографията. Прочел я известният изследовател и писател Дейвид Хътчър Чайлдрес. Той издирил доктор Падильо, който съобщил, че е открил собственика на терена с каменната глава. Това било семейство Бинер.

Монолитът се намирал на 10 км от малкото селце Ла Демокрасия в южна Гватемала. Доктор Падиля разказал, че той изпаднал в отчаяние, когато добирайки се трудно до там, видял главата почти напълно разрушена. „Унищожили я въстаници преди около десет години, използвали са я като мишена. Ние научихме за това твърде късно. Лицето е напълно обезобразено. Очите, носът и устата са изчезнали напълно”.

Според разказа на Падильо главата е била висока 4-6 метра. Той не успял повече да се върне до мястото заради въоръжените сблъсъци между правителствените войски и въстаниците в този район.

След новината за унищожаването на главата, бързо забравили за нея. Но си спомнили отново след излизането на филма „Откровенията на маите за 2012 г. и по-нататък”, в който била използвана фотографията като доказателство за контактите на извънземни с древни цивилизации.

Режисьорът на филма публикувал статията на гватемалския археолог Хектор Маджия, който пише: „ Аз потвърждавам, че този паметник не притежава черти на маите, олмеките или която и да е друга доиспанска цивилизация. Той е създаден от неизвестни, превъзхождащи човешката цивилизация”.

Но тази публикация предизвикала противоположен ефект у скептично настроената аудитория. Мнозина я сметнали само за рекламен трик. Дори автентичността на фотографията била подложена на съмнения.

 

 

Въпреки това няма никакви признаци, че фотографията е фалшификат. Ако гигантската глава действително е съществувала то наистина засега не е ясно кой я е създал и защо. В местността, където се е намирала тази загадъчна глава, вече са открити и други глави, гледащи в небето. Те били създадени от в цивилизацията на олмеките, чийто разцвет бил от 1400 – 400 г. до новата ера. Олмеките обитавали крайбрежието на Мексиканския залив, но артефакти в стила на олмеките са намирани на стотици километри от там.

Освен това каменната глава от снимката не прилича на олмекските глави:

imageБелгийският автор Филип Копенс, радиоводещ и телевизионен коментатор на тема алтернативна история, повдига въпроса за това, че главата „се явява като аномалия в олмекския период или пък е артефакт от друга, неизвестна култура, която е предшествала олмекската или пък е съществувала след нея”.

Учените гадаят дали това е било само глава или е имало и тяло надолу подобно на статуите на Великденските острови. И свързана ли е тя с други древни съоръжения в региона. Очевидно са необходими още изследвания, за да бъде разгадана тайната на този загадъчен паметник.

Бел. ред.: Не ви ли прилича изображението на нещо като посмъртен портрет на реално съществувало същество? Тази глава, както и другите на олмеките имат излъчване – очевидно са правени от изкусни майстори.

По материали на Земни хроники

Подобни статии:
  • imageЗемята – площадка за експерименти на извънземни с хората
  • imageКаменната гора Маркауаси – врата към други светове (снимки, видео)
  • imageРобърт Шок: Цивилизациите на Египет и Родопите са свързани
  (Visited 337 times, 4 visits today)

 

 

 

 

 Tags: гватемала глава загадъчна каменна Подобни статии
  • imageПролет край прелестното Жребичко. И пак тази загадъчна рисунка на склона (снимки)
  •  
  • imageКаменната гора Маркауаси – врата към други светове (снимки, видео)
  •  
  • imageЗагадъчна гигантска антена стърчи над облаците (снимки)
  •  
  • imageВ Гватемала започна тържествено посрещане на „края на света“ (снимки)





Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744340
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031