Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Онлайн радио Словото на Учителя Беинса Дуно
2. Словото на Учителя Беинса Дуно
3. bgzemia в YouTube
4. Иванчовски правопис- как да сложим небесния знак ят и голям юс на клавиатурата си
5. Националенъ светогледъ
6. Масово пробуждане по света за вредите от ваксините
7. Видео: Как живакът във ваксините убива мозъка
8. Духовна Свобода
9. Порталът към съзнателен живот
10. Небесният знак на България-Силва Дончева
11. САЩ се опитва да наложи забрана на етикетите ГМО
12. Мръсна пропаганда-Отказът от ваксините уж застрашавал здравето
13. Как да предпазим децата си от "осакатяването" на образователната система
14. "Кодекса за храните" против населението на Земята
15. Билкови рецепти-1част
16. Билкови рецепти-2част
17. Опасност за билките и билколечението
18. Хомеопатия
19. Световна конспирация срещу здравето
20. Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите
21. Що е то “задължително” и що е “образователна система”
22. Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози
23. Конспирация на НАТО-облъчват ни
24. Петиция против задължителните ваксини
25. Ваксините- информиран избор
26. ГМО е вредно,кой твърди,че не е?
27. Внимание-инплантиране на чипове с ваксините
28. Ваксините носят само вреди
29. Българска Национална Патриотична Телевизия- храна за духа и извисяването на българина
Постинг
28.01.2010 11:05 - Още отворени писма-пчелари,производители на масла,зърнопроизводители,всички са на един фронт
Автор: bgzemia Категория: Политика   
Прочетен: 2623 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2011 15:51


Обръщение на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика


ДО:

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ИСКРА МИХАЙЛОВА-КОПАРОВА
КОМИСИЯТА ПО ОКОЛНА СРЕДА И ВОДИ

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ

Г-ЖА НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ОТНОСНО: ПРЕДВИДЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ

Като български граждани и като бранш пряко засегнат от промените:

НАСТОЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ.

Корекциите в Закона за генетично модифицираните организми и по-специално одобрението на работата по генното модифициране на Българската маслодайна роза пряко засягат производството и търговията с етерични масла, натурални ароматични продукти, парфюмерийно – козметични иделия, включващи в рецептурите си тези продукти, както и бъдещето на нашата професионална общност.

БНАЕМПК като представител на производители, преработватели, търговци и потребители на български етерични масла и натурални ароматични продукти, изразява своето категорично несъгласие с приемането на промени в закона, които ще нанесат непоправими щети в производството, преработката и реализацията на продуктите от българските етерично-маслени растения.

По отношение на вероятността за генно модифициране на маслодайната роза, трябва да отбележим, че ползването на ГМО в продукти, които остават дълго върху кожата под формата на парфюмерий-но-козметични препарати и се ползват за ароматизиране на храни и вкусови добавки каквито са етеричните масла, не се възприемат положително от международните потребители. Те противоречат и на изискванията за безопасност на продуктите за крайния консуматор.

Отбелязваме, че големите фирми от ЕС, САЩ, Близкия и Далечен Изток, Австралия и др., потребители на български етерични масла, в т.ч. Розово, Лавандулово и др., изискват от фирмите износителки декларации за отсъствие на ГМО в доставяните от тях продукти.

Не на последно място държим да отбележим, че маслодайната роза е един от националните ни символи и всяко необмислено и със съмнителен краен резултат действие с нея ще доведе до неблагоприятни последствия за бъдещето й, а България е една от малкото страни в света отговорни за нейното опазване.

От две години БНАЕМПК работи и подготвя регистрацията на ЗАЩИТЕНО ГЕОГРАФСКО НАИМЕНОВАНИЕ – БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО в ЕК. В тази връзка, всяка промяна в установените параметри на Розовото масло ще се отрази неблагоприятно върху перспективите за регистрация.

Българска Национална Асоциация Етерични Масла Парфюмерия и козметика /БНАЕМПК/ изразява своето недоумение, че нито една институция не е поискала становище и експертно мнение от нас като професионална организация по предлаганите промени, касаещи българ-ските етерично-маслени растения.

ЩЕ ОПАЗИМ ЛИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА СТРАНАТА НИ, АКО ДОПУСНЕМ СВОБОДНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ?

ЗНАЕМ ЛИ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТЪТ ОТ СЪВМЕСТ-НОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ И НЕГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ КУЛТУРИ?

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БНАЕМПК

БНАЕМПК


Отворено писмо пчелари срещу промените в Закона за ГМО image

fermer.bg, 21.01.2010

Пчелари изпратиха отворено писмо относно промените в закона за ГМО до отговорните институци. Копие от писмото получи и Фермер.БГ:

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
г-н БОЙКО БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
г-жа НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
г-н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-р БОЖИДАР НАНЕВ
МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТНОСНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ

ОТ ПЧЕЛАРСКАТА ОБЩНОСТ

„За нацията няма нищо по-важно от нейното бъдеще”

Ние пчеларите сме сериозно разтревожени от готвените промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Считаме, че в момента страната ни разполага с един от най-добрите закони по отношение запазване на здравето на населението, опазване на биоразнообразието и на природата у нас като цяло и на този етап не бива да се променя.

Заедно с рекламираните полезни качества, ГМО крият и много заплахи. Живите организми са устроени много сложно и учените не могат да предвидят всичките последици от вкарването на чужди гени в даден организъм. Поради тази причина няма възможност да се предвидят предварително какви ще са дългосрочните последици върху организма на този, който консумира храни получени от ГМО и какви ще са дългосрочните последици върху околната среда.

Пуснати веднъж в природата, над ГМО не може да се упражнява контрол. Те не могат да се приберат обратно – започват да се размножават и да се разпространяват, както обикновените растения. Това е пускане на злия дух от бутилката. Генетичното замърсяване, за разлика от ядреното и химическото е необратимо!

Производството на семена-терминатори (стерилни след даване на еднократна реколта) е реална опасност фермерите да станат завинаги зависими от производителите на ГМО семена и пестициди, защото ще могат да ги закупуват само от тях и то при монополни цени и условия. ГМО семена могат да се окажат и средство за политически натиск над страната.

Един от митовете за ГМО е, че те могат да се отглеждат съвместно с конвенционални и биологични култури. Това не е вярно, но е теза защитавана от заинтересовани кръгове. При отглеждане на ГМО, полени от тях се разнасят от вятъра, от пчелите, от птици, от други животни, от селскостопански машини на големи разстояния и заразяват с тях конвенционалните и биологичните култури. След 13 год. отглеждане на ГМО по света са налице доказателства за невъзможността за съвместното съществуване на ГМ култури с конвенционални и биоземеделски култури. След време всички култури стават ГМО.

„Доклад на Здравната организация на САЩ от юли 2009г. посочва данни за намаляване на репродуктивните способности и увеличаване на смъртността на живите организми при приемане на ГМ храни. Най-засегнати от тези продукти са децата. Затова свидетелстват все по-честите заболявания от злокачествени тумори при млади хора” – посочва г-н Пърси Шмайзер, канадски фермер, водил 10 г. дела с концерна Монсанто. (Препоръчваме да се гледа приложеният филм на DVD за проблемите на фермерите с гиганта Монсанто).

Как стоят нещата с ГМО и пчелите? Изследвания на учени в Шотландия показват, че пчелите могат да пренасят замърсен полен в радиус надхвърлящ 10 км. Ето как тези безкрайно полезни и трудолюбиви насекоми стават неволни вредители, разнасяйки ГМ полен и замърсявайки с него други растения. В България този ефект ще е още по-силен, поради големия брой пчелни семейства на единица площ.

През 2000г. проф. Х. Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване показващо, че гени използвани за модифициране на маслодайна рапица са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. В статията „Да се забрани ли отглеждането на ГМ царевица MON 810 в Германия?” от април 2009г., авторите отбелязват: „също така способността на пчелите да съзряват (да се развиват) може да бъде ограничена при използването на Bt токсина (б.а. произвеждан от царевицата MON 810). Това може да има опустошителни последици за популацията на пчелите, в случай че бъде нарушено чувството им за ориентация при търсенето на храна”.

Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна – сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им?
Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат. Тук е мястото да си припомним знаменитите думи на Айнщайн: „Четири години след изчезването на пчелите ще изчезнат и хората”. Няма какво повече да кажем!

Началото на засяването на ГМО ще е началото на края на пчеларството у нас. Ние пчеларите не искаме това да се случи! Ние не искаме в нашата страна да се засяват ГМО!

80% от европейците не искат да консумират хранителни продукти, съдържащи ГМ съставки. При това положение нашите фермери няма да могат да изнасят своята продукция в ЕС – основният търговски партньор на България.

ЕС не желае дори пчелен мед и розово масло добити от площи засети с ГМО.

Ние пчеларите сме съгласни с посоченото в програмата на ПП „ГЕРБ”, публикувана на 01.06.2009г., че „Земята, горите, биоразнообразието са най-голямото богатство на страната ни”, и ще добавим, че пчелите, като основни опрашители в природата, играят особено важна роля за поддържане на биоразнообразието, за съхраняване на това богатство.
Най-добрият път за развитие на българското селско стопанство с перспектива в рамките на ЕС е биологичното земеделие, в т.ч. и пчеларство – без ГМО, без пестициди и химикали.

Нашите предложения са:
1.С широкото участие на медиите, обществеността да се информира за същността, за рисковете и опасностите от ГМО.
2.Промените в Закона за ГМО да се направят:
-след широко обществено обсъждане с участието на неправителствени организации;
-след очакваните скорошни промени в европейското законодателство за ГМО.
3.Като се използват предпазните клаузи в чл.4 и чл. 23 на Директива 18/2001 на ЕС, да се забрани отглеждането на ГМО царевица MON 810, както това са направили 6 страни-членки: Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург, Германия.
4.Да се забрани вноса на ГМО зърно за фураж и храна (царевица, соя и др. култури).
5.Да се въведе граница за максимално допустимо количество ГМО в храните до 0,1%, което да не се означава на етикетите, както е във Франция и Австрия.
6.Контролните органи стриктно да следят за означаване на етикетите за наличието на ГМО в храните. При нарушения да налагат строги санкции и да информират обществеността.
7.Нелегалният внос на семена и нелегалното засяване на ГМО да се санкционира строго.
Нашият призив е

„ЗА ДА ИМА БЪДЕЩЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА ИМА ПЧЕЛАРСТВО, БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО”.

ПРИЛОЖЕНИЕ: филм на DVD за проблемите на фермерите с компанията МОНСАНТО.
За контакти: 0898 504 815 Илия Цонев; e-mail:  iliatsonev@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА НАУЧНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО:
/проф.Кънчо Кънчев/
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:
/ПламенИванов/
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ 1899:
/инж.Стефан Стефанов/
НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ – БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:
/Ганчо Ганев/

13.01.2010г

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzemia
Категория: Политика
Прочетен: 1519047
Постинги: 382
Коментари: 1058
Гласове: 1824