Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Онлайн радио Словото на Учителя Беинса Дуно
2. Словото на Учителя Беинса Дуно
3. bgzemia в YouTube
4. Иванчовски правопис- как да сложим небесния знак ят и голям юс на клавиатурата си
5. Националенъ светогледъ
6. Масово пробуждане по света за вредите от ваксините
7. Видео: Как живакът във ваксините убива мозъка
8. Духовна Свобода
9. Порталът към съзнателен живот
10. Небесният знак на България-Силва Дончева
11. САЩ се опитва да наложи забрана на етикетите ГМО
12. Мръсна пропаганда-Отказът от ваксините уж застрашавал здравето
13. Как да предпазим децата си от "осакатяването" на образователната система
14. "Кодекса за храните" против населението на Земята
15. Билкови рецепти-1част
16. Билкови рецепти-2част
17. Опасност за билките и билколечението
18. Хомеопатия
19. Световна конспирация срещу здравето
20. Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите
21. Що е то “задължително” и що е “образователна система”
22. Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози
23. Конспирация на НАТО-облъчват ни
24. Петиция против задължителните ваксини
25. Ваксините- информиран избор
26. ГМО е вредно,кой твърди,че не е?
27. Внимание-инплантиране на чипове с ваксините
28. Ваксините носят само вреди
29. Българска Национална Патриотична Телевизия- храна за духа и извисяването на българина
Постинг
20.02.2010 21:56 - Въпрос в дебата за ГМО (ГИзродениО) : Ще съхраним ли себе си?
Автор: bgzemia Категория: Политика   
Прочетен: 1090 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.10.2011 18:11


Дебатът за ГМО(ГИО) се превърна в най-сериозния тест за гражданското общество и за държавата в последните години. Изненадващо, гражданското общество е на път да премине този тест с отлична оценка, а държавата - с добра.

Темата разбуни заспалата обществена енергия. Протестите и дебатите, завладели интернет форумите покрай предстоящите промени в закона, доказват, че започва дълго отлаганото самоорганизиране на гражданското общество в България.

За първи път от много време сме свидетели на граждански протести от европейски тип. Майки с деца, еколози, предприемачи, земеделци, журналисти, граждани са обединени от идеята да запазят страната си от корпоративно заробване и проявяват възхитителна креативност и борбеност. Те искат България да остане свободна зона от ГМО(ГИО), а българското правителство и отговорните институции да заявят честно политиката си по този въпрос. И са решени да се борят докрай.

Ще позволим ли генномодифицираните организми да завладеят земята ни? Ще повярваме ли на внушението, че ако ги забраним, се отказваме от прогреса? Знаем ли всичко за ефектите от тях? Това са въпросите, които поставиха протестиращите. И най-важният въпрос: на корпоративни интереси ли служат българските политици или на гражданите?

Предстои ни избор: ще допуснем ли “Монсанто” (американската корпорация, която държи пазара на по-голямата част от тези храни в света), и други подобни да ни диктуват какво да сеем и с какво да се храним или ще решаваме сами? Защо глобалните корпоративни хищници избират за жертва страни като България? Отговорът не е труден: защото сме бедни, засрамени, притиснати в ъгъла. Защото имаме славата на корумпирана държава със слаб граждански контрол, податливи на външни влияния. Пробивът изглеждаше неизбежен, битката - предрешена.

И - о, чудо! - могъщите корпоративни и политически интереси най-неочаквано се натъкнаха на решителен отпор. Апатичните и атомизирани българи се превърнаха в гневни и непримирими граждани, решени да осигурят на себе си и децата си човешка храна и човешки условия на живот в България. Мислещи и информирани граждани, които не се поддават на евтина манипулация. Този екологичен протест е забележителен по няколко причини. Най-напред той обедини широки и разнолики групи от обществото.

Спонтанно се оформи интересна коалиция: българските майки, свързани от форума на “БГ Мама”; екологически организации; Българската православна църква в лицето на митрополит Николай; ДПС в лицето на Лютви Местан; СДС в лицето на Надежда Неински; ветераните на гражданското общество в лицето на Евгений Дайнов; радикалните критици на властта в лицето на Стефан Гамизов и пр. Моралният заряд на тази кауза е толкова силен, че неизбежно привлича политически интерес. Но този път гражданите водят, а политиците ги следват. Забележително е и ангажирането на църквата, което придава на конфликта характер на фундаментален ценностен сблъсък между смирението на християнската етика (и всяка друга религиозна етика) и арогантността на генното инженерство. Един срещу друг се изправят природата срещу лабораториите, гражданите срещу корпоративната олигархия, свободата срещу зависимостта, истината срещу лъжата.

Най-забележителното е, че протестиращите организации защитават суверенитета си в качеството на български и европейски граждани. Те се опълчиха решително срещу неуместната намеса на американския посланик в подкрепа на ГМО(ГИО). Най-сетне американското правителство може да се успокои, че инвестициите, направени от САЩ за развитие на гражанското общество у нас, не са отишли напразно. Всяка развита демокрация би могла да се гордее с енергията, информираността и културата на протест, която демонстираха българските граждани.

Те принудиха държавата да чуе и тяхната гледна точка. Това е важен прецедент. Оттук насетне ще става все по-трудно и политически рисковано да се изключват гражданите от вземането на важни решения. Поради заплахата от ГМО(ГИзродениО) има шанс да се възстанови проваленият диалог между политическата класа и обществото. Това показа и ангажираното поведение на председателя на НС Цецка Цачева по време на обсъжданията на проектозакона в комисията. Дано този добър пример бъде последван и от други политици.

От години ние, българите, живеем с усещането, че страната ни е окупирана и се съсипва от алчни и разрушителни натрапници - изсякоха ни горите, бетонираха ни плажовете, застроиха градинките. Твърде дълго търпяхме това. Най-сетне гражданите заявиха на висок глас елементарните права на свободните хора: няма да позволим някой да отнеме контрола върху последното, което ни остана - плодородната българска земя. Защото този път става дума за фундамента на живота, за генетичния ни код, за националната ни идентичност. Нека погледнем класиката на българската литература и си припомним, че сме потомци на земеделци, които векове са се борили за правото да засяват тази изстрадала земя да жънат, да мелят брашно и да месят хляб за децата си. Това е всичко, което искат майките, протестиращи в студ и дъжд по калните площади на София. Кой смее да им го откаже?????????

Да прощават глашатаите на корпоративния прогрес и техните суфльори с научни титли, но този дебат не е просто експертен, икономически или научен, както се опитват да ни го представят. В основата си дебатът е екзистенциален и морален: ще бъдем ли себе си, ще притежаваме ли страната си, ще съхраним ли правото да посеем сами, по наш избор и с дадената ни от Създателя свободна воля, семенцата, от които да покълнат стръковете на нашето бъдеще?

Харалан АЛЕКСАНДРОВ
ПП.поясненията с  "ГИО-генно изродени организми" са направени от съставителя на блога



Тагове:   въпрос,   ГМО,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzemia
Категория: Политика
Прочетен: 1520177
Постинги: 382
Коментари: 1058
Гласове: 1824