Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Онлайн радио Словото на Учителя Беинса Дуно
2. Словото на Учителя Беинса Дуно
3. bgzemia в YouTube
4. Иванчовски правопис- как да сложим небесния знак ят и голям юс на клавиатурата си
5. Националенъ светогледъ
6. Масово пробуждане по света за вредите от ваксините
7. Видео: Как живакът във ваксините убива мозъка
8. Духовна Свобода
9. Порталът към съзнателен живот
10. Небесният знак на България-Силва Дончева
11. САЩ се опитва да наложи забрана на етикетите ГМО
12. Мръсна пропаганда-Отказът от ваксините уж застрашавал здравето
13. Как да предпазим децата си от "осакатяването" на образователната система
14. "Кодекса за храните" против населението на Земята
15. Билкови рецепти-1част
16. Билкови рецепти-2част
17. Опасност за билките и билколечението
18. Хомеопатия
19. Световна конспирация срещу здравето
20. Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите
21. Що е то “задължително” и що е “образователна система”
22. Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози
23. Конспирация на НАТО-облъчват ни
24. Петиция против задължителните ваксини
25. Ваксините- информиран избор
26. ГМО е вредно,кой твърди,че не е?
27. Внимание-инплантиране на чипове с ваксините
28. Ваксините носят само вреди
29. Българска Национална Патриотична Телевизия- храна за духа и извисяването на българина
Постинг
05.11.2010 15:44 - Промените в Закона за фуражите отново будят тревога в обществото
Автор: bgzemia Категория: Политика   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2010 21:30 
       Коалиция България, свободна от ГМО”

 

ДО:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41-во НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ,

Г-Н СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ,

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ                                                                                                                              ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от

Коалиция „България, свободна от ГМО”

по повод:   

Последните приети промени от 41-вото НС в Закон за фуражите 

Уважаеми госпожи и господа,

Поводът за това писмо е гласуваната наскоро  промяна в Закона за фуражите, чрез която се разрешава вносът на генетично модифициран фураж. Бихме искали да ви припомним протестите отпреди няколко месеца в цялата страна срещу отглеждането на ГМ култури на територията на Република България. Те много ясно показаха волята на целокупното население, което не желае да отглежда и консумира ГМО. Това беше потвърдено и от направеното социологическо проучване[1] от НЦИОМ – 97% от българите не желаят ГМО.

Може би също така знаете, че в момента е внесена  подписка[2] до Председателя на Еврокомисията г-н Жозе Барозу, подписана до момента от 1,200,531 души в ЕС с искане за мораториум върху генно-модифицираните селскостопански култури в Европа и създаването на независима, етична, научна структура, която да изследва въздействията от ГМ култури.

Сякаш, за да потвърди по-горните настроения, наскоро френският министър на екологията г-жа Шантал Жуано заяви[3], че понастоящем „планът на Европейската Комисия не съдържа адекватни оценки за въздействието на ГМО върху околната среда и здравето на хората”.

Този месец Френският Национален Институт по Селскостопански Изследвания (INRA), който е световен лидер в областта, обяви[4], че прекратява разработките на ГМО и ще се занимава само с конвенционални сортове.

Ще цитираме и мнението[5] на проф. Джак Хайнеман от юли 2009г. по повод експертизата, дали животните, хранени с ГМ фураж се различават: „Съществува убедително доказателство, че животни, хранени с ГМ съставки реагират по начин, който е уникален за ГМ растения. Това става ясно чрез метаболитните, физиологичните или имунологични отговори в тези животни.  При липсата на подходящо изследване, ние не можем да приемем, че отглеждането на животно, хранено с ГМ фураж няма да засегне крайния продукт – дори ако няма откриваеми следи от ГМ материал”.

И накрая бихме искали да припомним резултатите от изследванията[6] на учени от Общонационалната Асоциация по Генетична Безопасност (ОАГБ) на Русия, за опитите с хамстери, хранени с ГМ соя. При второто поколение при животни са наблюдавани по-висок процент мъртви раждания и аборти, а родените са с променена костна структура и по-ниска телесна маса, а трето поколение от родители, хранени с ГМ соя  не съществува. Учените допускат тези ГМ-храни като една от причините за безплодието и при хората.

Бихме искали да попитаме министър Мирослав Найденов и всички гласували за промените в закона за фуражите от какви принципи са се водили при вземането на това решение и чии интереси се защитават?

Не само настоящото правителство, но  и което и да е правителство и парламент нямат право да гласуват и налагат свои решения по въпросите за ГМ култури и храни в противовес на волята на народа.

Нашето предложение е да се забрани вносът на ГМ фураж и храненето на животни с ГМ фураж, като до тогава се приложи схема за поетапно изчистване поради внесените към настоящия момент количества, със стриктно етикетиране.

Вярваме,че нашето правителство и парламент твърдо ще предприемат този курс на промяна в името на просперитета на България и Европейския съюз.

 

 

 

.....

Коалиция „България, свободна от ГМО”

Коалицията включва широк спектър от граждански активни групи, като Коалиция „За Да Остане Природа”, Българска национална асоциация на потребителите – активни потребители, Инициативен комитет на родители и граждани, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация Био-продукти, Гилдията на главните готвачи в България, Фондация за околна среда и земеделие, ПП Зелените и др.[1] „97 % искат ГМО вън от страната”, в. Труд 16.03.2010г., http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=414658

[2] „1 MLLION FOR GM FACTS NOT CROPS”, Avaaz.org, http://www.avaaz.org/en/eu_gmo/

[3] „Големите в ЕС отказват ГМО”, в. Сега 15.10.2010г., http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7285§ionid=4&id=0000603 

[4] „French researcher halts development of GMO crops”, Reuters, 31 October 2010, http://www.forexyard.com/en/news/French-researcher-halts-development-of-GMO-crops-2010-10-29T080856Z-INTERVIEW

[5]  „Report on Animals Exposed to GM Ingredients in Feed”, by Professor Jack Heinemann, 24 July 2009, http://www.gefree.org.nz/assets/pdf/GMexposedAnimalsReport2009.pdf

[6] Влияние ГМО на млекопитающих: отчет 2010г.”, http://www.oagb.ru/lib.php?txt_id=12292

Гласувай:
3
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzemia
Категория: Политика
Прочетен: 1113792
Постинги: 381
Коментари: 1058
Гласове: 1821