Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Онлайн радио Словото на Учителя Беинса Дуно
2. Словото на Учителя Беинса Дуно
3. bgzemia в YouTube
4. Иванчовски правопис- как да сложим небесния знак ят и голям юс на клавиатурата си
5. Националенъ светогледъ
6. Масово пробуждане по света за вредите от ваксините
7. Видео: Как живакът във ваксините убива мозъка
8. Духовна Свобода
9. Порталът към съзнателен живот
10. Небесният знак на България-Силва Дончева
11. САЩ се опитва да наложи забрана на етикетите ГМО
12. Мръсна пропаганда-Отказът от ваксините уж застрашавал здравето
13. Как да предпазим децата си от "осакатяването" на образователната система
14. "Кодекса за храните" против населението на Земята
15. Билкови рецепти-1част
16. Билкови рецепти-2част
17. Опасност за билките и билколечението
18. Хомеопатия
19. Световна конспирация срещу здравето
20. Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите
21. Що е то “задължително” и що е “образователна система”
22. Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози
23. Конспирация на НАТО-облъчват ни
24. Петиция против задължителните ваксини
25. Ваксините- информиран избор
26. ГМО е вредно,кой твърди,че не е?
27. Внимание-инплантиране на чипове с ваксините
28. Ваксините носят само вреди
29. Българска Национална Патриотична Телевизия- храна за духа и извисяването на българина
Постинг
18.06.2015 12:50 - Латинска Америка призовава за обединение с народите от Европа в борбата срещу американския колониален капитализъм!
Автор: bgzemia Категория: Политика   
Прочетен: 1858 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Среща на върха на интелектуалци, парламентаристи  и социални активисти, проведена в рамките на Срещата на върха-

 ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ- СЕЛАК

10-12 юни 2015

 

БРЮКСЕЛ, ФИНАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, парламентаристи, интелектуалци и социални активисти от Латинска Америка,  Карибския басейн и в Европа, се събрахме в град Брюксел, Белгия, на 10 юни 2015 г., на паралелната  среща на върха ЕС- СЕЛАК и обявихме:

Отхвърляме настъплението на капитала в така наречената Доктрина Обама, която поставя в рамка новите имперски действия чрез геополитика на страх и, която  заплашва политически, икономически и социално всички народи, особено будното население в Латинска Америка и Европа, принесено в жертва на неолибералните концепцииии, чийто свидетели са в Гърция, като изразяваме нашата солидарност със съпротивата, която те отстояват, подобно на обществата на Латинска Америка.

Осъждаме изопачаването и манипулирането на процесите на промяна, които се случват в Латинска Америка, както и борбите на прогресивните сили в Европа.

Отхвърляме имперската агресия, разработвана в продължение на петнадесет години, чрез ожесточена кампания на международните медии срещу Венецуела, която бе подложена на безпрецедентна и безмилостна икономическа война чрез презапасяване със стоки и спекулативни цени, прилагани от транснационалните компании. Също така, случаите на насилие, довели до 43 загинали и стотици ранени, през февруари и април 2014 г., се стремят да подкопаят доверието и историческата роля, която играе Родината на Боливар.

Енергично отхвърляме чуждестранната и военна интервенция или преврат, насърчаван и подкрепян от крайно десни, национални и международни фракции, както и съучастието на сектори на социалната демокрация, като случая в Хондурас през 2009 г. или опитите срещу Еквадор, Парагвай и Боливия и други страни.

Утвърждаваме и приветстваме достигнатия значителен напредък по отношение на правата на човека във Венецуела в последните 16 години. Отхвърляме политизирането на този проблем от страна на пресата и международните и национални медии, които търсят начини да насърчават безнаказаността на извършителите и подбудителите на насилието, генерирано във Венецуела през 2013-2014 година.

Призоваваме всички социални движения и европейски организации да обединят усилията си с Латинска Америка чрез обща платформа и на база на принципите за еманципация, солидарност,  независимост и съюз между народите, надхвърлящ действията на тази Среща на върха, която се концентрира основно върху икономически въпроси. Ето защо ние настояваме за:

1) зачитане на суверенитета и легитимността на CELAC и нейните  институции, както и защитата на Латинска Америка и Карибския басейн като зона на мир; 2) Отмяната на декрета на Обама срещу Венецуела; 3) Вдигане на блокадата срещу Куба, връщане на незаконно окупираната територия Гуантанамо, справедлива  компенсация на кубинския народ за щетите в продължение на пет (5) десетилетия и премахването на "общата позиция" на Европейския съюз спрямо Куба; 4) Признаване на аржентинските права върху Малвините, премахване на военното присъствие в Хаити и незабавно демократични избори там;  независимост и самоопределение на Пуерто Рико и освобождаването на Oскар Лопес Ривера; 5) Правото на морски достъп за Боливия; 6) Chevron  да зачита  суверенитета на Еквадор и да поеме отговорност за причинените щети и унищожаването на природата в Амазония, както и ненамеса на Exxon при уреждане на споровете между Гвиана и Венецуела; 7) край на  политиките за имиграция на САЩ, причинявайки хиляди жертви, най-вече в Латинска Америка, както и нарушаването на правата на човека, извършени срещу хора от африкански произход в САЩ; и 8)  обяснение за изчезването на 43- мата човека в Ayotzinapa, Мексико, като желаем справедливост, поискана от  техните семейства и целия  мексикански народ.

Не приемаме Европейския съюз и много латиноамерикански правителства да участват в тайни преговори за многостранни търговски споразумения от ново поколение, предложени от Съединените щати и техните съюзници като например: Трансатлантическото сътрудничество за търговия и инвестиционно партньорство (TTIP), Споразумението за партньорство Trans-Pacific (TPP) и Споразумението за търговия и услуги (TISA). Тези договори са инструменти за разширяване и капиталистическо натрупване и се стремят да се увековечат и направят необратими "правата", предоставени на преките чуждестранни инвеститори, да се спре приватизацията и дерегулацията, за да се гарантира демонополизация и да се получи по-голям контрол и печалба за националните икономики и световната икономика. С тази цел настояваме да се премахнат новите  институционални промени, които са недемократични и нарушават суверенитета на нашите страни.

Съществуващите двустранни договори за инвестиции и свободна търговия, наред със съдилищата за решаване на спорни въпроси, са създадени и използвани от мултинационалните компании, за да експлоатират  богатството на нашата Америка и да отслабят независимите държави, които извършват процеси на промяна.  Поздравяваме и изразяваме нашата солидарност с отмяната на тези договори, направени от Боливия, Еквадор и Венецуела и подкрепяме създаването на задължителен инструмент за регулиране и санкциониране действията на транснационалните компании, както бе предложено в рамките на ООН.

Също така се солидаризираме с борбите на народите на Европа, засегнати от политиките на строги икономии, наложени от Тройката (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка). Отхвърляме политиката на строги икономии, които спомагат за увеличаване на социалните неравенства, безработицата, бедността, несигурната заетост и трудовата експлоатация.

Смятаме, че НАТО е отговорна за агресивната политика, а ЕС за имиграционната и ксенофобска политики, които причиниха човешки трагедии в Средиземноморието, Африка и Близкия изток, със загубата на човешки животи, за миграционната им политика чрез подкрепа на фундаменталистки терористични групи и поощрявайки имперските тактики в региона, с опустошителни последици от потенциална война, която се разпространява в целия регион след конфликта в Украйна.

Осъждаме всички прояви на расизъм и подкрепяме справедливите  искания на местното население и на афро-потомците.

Насърчаваме независимостта на личността, правото да взема решение за себе си и  признаването на сексуалните и полови различия.

Подкрепяме мирните преговори между Правителството на Република Колумбия и FARC- EP.

Отдаваме дан на  историческата роля на геополитическата визия на Симон Боливар, във  връзка с  двестагодишнината от  Хартата  от Ямайка, защото пановете за интеграция и американско единство, посочени в нея  през 1815 г., са напълно валидни и при сегашното геополитическо положение, когато  все още съществува империалистическа агресия.

Ценим усилията, положени от Мрежата на интелектуалци, артисти и социални движения в защита на човечеството, без прекъсване в продължение на повече от единадесет години и призоваваме за  укрепване този основен инструмент, който караше Команданте Уго Чавес и Фидел Кастро, в името на  защитата на критичната мисъл и еманципация,   да се противопоставят на хегемонията на капитала.

 Брюксел, Белгия, 10 юни 2015





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzemia
Категория: Политика
Прочетен: 1518854
Постинги: 382
Коментари: 1058
Гласове: 1824