Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 14:07 - Българските следи в Италия.
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 2910 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 28.08.2015 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте,днес с Вас ще обсъдим една интересна тема,а именно тази за българите избягали в земите на днешна Италия.
Всеки от нас е чувал и учил за княз(госталд-другата му титла) Алцек,той е документиран от Теофан Изповедник,който казва,че той с множество от своите хора се заселил в земите на днешна Италия,но дали преди него е имало българи там?!
Като начало с Вас ще видим една интересна карта на Италия с български и славянски топоними и пр.
image
Топонимите са прекалено много за да бъдат наложени през VI век от не толкова голямата група на госталд Алцек,затова ще видим преселенията на траките от стари времена към тези земи.
Като начало ще видим какво ни свидетелства Страбон,а именно,че
енетите наречени още венети, придружени от траки са отпътували от Троя за земите на север от Адриатическо Море, т.е. северната част на Апенинския полуостров.
Тъй,до тук добре,траки са се били разселили към Италия,но оставили ли са топоними и на чий език са обясними те?
Първо ще видим кои са били имената на владетелите на тези земи преди раждането на Ромул и Рем,а именно,според Тит Ливий са царували хора с имената Атис,Капус,Капетус,като Атис както знаем е име на "тракийски" Бог.
Колкото до  Капус и Капетус,те са роднини,Капус е бил владетел на Дардания,а Капетус е негов син.
Също така имаме сведения(Плутарх),че пеласги(по-правилно пелгари или българи)се настанили в земите на днешна Италия и създали град на име Рим.
Същото пише и Хеланик,който твърди че тирсените са пеласги/пелгари(/българи).
До тук добре,явно "траките" или още пелгарите(чието име всъщност е българи)са  се настанили в едно старо време на Апенинският полуостров,но оставяли ли са топоними и хидроними там?!
Като начало ще видим с Вас две много показателни имена,а именно "Monte di Bulgheria" - планина в Италия и "Celle di Bulgheria" - селище в Италия.
image
image


Така,това са много показателни наименования на цяла планина и на цяло селище,но имали и други!?
-Да,разбира се!
Ето и някои от тях,а именно
Alma, Alsnum, Blera, Caere, Cortona, Perusia, Pyrgi, Rusellae, Volci,  Scaptia, Tiberus,Trasimenus lacus, Caletra!

Така,до тук добре,но на чий език са обясними те?!
Тъй нека видим,Caletra се определя така Cal(kal)=кал,също така имаме и "тракийски" топоним Каластра,тоест частицата кал принадлежи на балкански народ,още
Trasimenus lacus=Тразименското езеро,така...tras=треса,това езеро през лятото ставало тресавище,тоест обяснимо е защо има и частицата tras.
Обаче някои учени определят трис със trasate=тръскам,треса,тук обаче имаме и друг паралел,при  някои празници при българите и "траките"(пелгари)има обичай да се носи някой заможен човек,който е седнал на сключени заедно дърва,които се наричат "tresate",тоест тресе се.
До тук добре,вече стана ясно,че там българските следи са доста,но отколко време има българи там?!
Най-добре ще е да кажем,че етруските,които някои индивиди свързват с руснаците(видители : ет руски),но това не е доказано,или че били "германци",което пак не е доказано,аз няма да твърдя че те са 100% българи,не една част от тях е била от балкански произход,за другата аз лично не съм сигурен,това е работа на историците,сега,обаче има засвидетелствано божество при етруските с име Земла,което не е нищо друго освен българското Земя(според В.Георгиев старобълг.:землiа),тоест една част от етруският народ е била от балкански(пелгарски - български)произход.

Добре,до тук ясно,значи имало е българи там от много време,нека сега само да видим някои думи от етруски и български за да сме сигурни дали сме на прав път.
Етруското ан отговаря на старобългарското онь-той,или още - етруската титла кантке отговаря на нашето канас(каназ)-княз,титлата "тракийските" и българските владетели,а не "кан,хан" или въобще няма нищо общо с тюркските титли.
Също така етруското ета отговаря на старобългарското ето=това,или етруското "зива",отговаря на българското "живя",тъй и още много други.

Също така да не забравяме,че според най-новите днк-проучвния българите са "тракийци" и са на балканите най-малко от 10,000 години,като най-близки до нас са - северни гърци(там винаги са живели българи),румънци(влахите или още даките/гети,роднини на мизите/българи) и италианци!
Тоест,днк-експертизите доказват това,което научаваме и от преведената по-горе информация.

Това беше за сега,благодаря за вниманието и лек ден! :)




Гласувай:
9



1. 1997 - Други мислят иначе Вж. http://www.liveinternet.ru/users/5421357/page38.shtml
10.09.2015 21:03
"До об'єднання пелазгів входили такі давньоукраїнські племена: лелеги, венеди, етруски, трояни, давні (Davni), пани, галичі (галичани, галли), обричі, гірники, любичі, поляни, вовки, попелі, компанійці (Сатрапі), савини, доляни, лучани, річани, шикули (сикули) та інші.З часом найбільші племена розрослися, набули державної самостійності й відокремилися від пелазгічного союзу. Так утворилася велика Венедська держава, що простяглася від берегів Андріатичного моря до берегів Дунаю. Етруски організувалися в державу Етрурію, котра стала підґрунтям для утворення держав Греції та Риму."

Имам съмнението, че посредствеността върлува, а науката спи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 354110
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031