Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2017 08:51 - Добрата, стара и древна, низходяща, йерархическа система
Автор: bgman13 Категория: Политика   
Прочетен: 1725 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2017 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Йерархическата система е в основата на всяка правилна обществена организация, която се състои от повече от десет човека. Т.е. тя е валидна за почти всяка група от хора. Ако става въпрос за обществото, тя е безусловно необходима. Управлението на държавата винаги е под формата на йерархическа система. Управлението на едно малко производствено или търговско предприятие – също. А на голямо – още повече. Привидно независимите днес частни пазарни субекти хич не са независими, а са подчинени на редица фактори, произтичащи от йерархически обществени отношения, които са отношения на низходящата йерархическа система.

Колкото по-многобройна е една обществена организация, толкова нуждата от низходяща йерархическа система е по-безусловно необходимо – като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

 

Основните принципи на низходящата йерархическа система са прости. На базата на тия прости основни принципи могат да бъдат надградени и по-сложни – нещо от което в момента не се интересувам.

Да имаме низходяща йерархия, означава, че много хора се подчиняват на малко, които са организирани по такъв начин, че са разпределили контролните функции, чрез система от йерархически нива. Съотношението между всеки две съседни нива не трябва да е много голямо. По тоя начин всеки шеф би имал комуникация с не много голям брой от хора, които са му подчинени. Ако те са много, той не би могъл да комуникира с тях достатъчно и да ги контролира. Това което определя кой да бъде шефа са неговите по-големи способности, в сравнение с тия които са му подчинени.

 

Йерахическата система може да работи, само при тия прости и базови (първични) принципи. Тя търпи отклонения от нормата им, но само до някаква степен. Така например съотношенията между всеки две съседни нива може да бъде малко по-голямо или малко по-малко. Това зависи обаче от дейността която извършва групата, а така също и от разликата в способностите на отделните й индивиди. Колебанията в това съотношение, идват на базата на практиката. А практиката е вече с хилядолетен човешки опит. Съответно и шефовете биха могли да бъдат по-добри или по-лоши. Те дори по изключение (по погрешка) биха могли да бъдат и по-некадърни от подчинените си. Но колкото повече това се случва, толкова по-дефектна става обществената организация, толкова повече обществената група става неспособна да функционира, защото фактически по тоя начин се унищожава йерархическата система.

 

Как се унищожава? Като се нарушават основните прости принципи които са в основата на низходящата йерархическа система.

Процесът може да бъде наречен с думи още по-прости „НАРАСТВАЩО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ ЕЛИТ НА ВЛАСТ И РЕАЛЕН ЕЛИТ.”

 

Както казах, всичко това е много древно. То е много древно, но е в основата на наболелия проблем на днешното време.

 

Да си припомним сега отново Йерархията на Йотор от Стария завет. Всяка дума в тоя текст е свещена и има своето значение. От него нищо не може да се отнима и нищо не може да се прибави.

 

"13 На другия ден Моисей седна да съди народа; и народът стоеше около Моисей от сутрин до вечер.

14 А Моисеевият тъст(Йотор), като видя всичко, което той вършеше за народа, каза: Какво е това, което правиш с народа? Защо седиш сам и целият народ стои около теб от сутрин до вечер?

15 А Моисей отговори на тъста си: Защото народът идва при мене да се допитва до Бога.

16 Когато имат дело, идват при мен; и аз съдя между двамата противници и им пояснявам Божиите наредби и закони.

17 Но Моисеевият тъст каза: Това, което правиш, не е добро.

18 И ти ще се измъчиш, и този народ, който е с тебе, защото това е много тежко за тебе; не можеш да го вършиш сам.

19 Сега послушай думите ми; ще те посъветвам - и Бог да бъде с тебе. Ти стой между народа и Бога, за да представяш делата пред Бога;

20 и ги поучавай в наредбите и законите и им показвай пътя, по който трябва да ходят, и делата, които трябва да вършат.

21 Но при това измежду целия народ си избери способни мъже, които се боят от Бога, обичат истината и мразят несправедливата печалба, и постави над народа такива за хилядници, стотници, петдесетници и десетници;

 

22 и те нека съдят народа винаги - всяко голямо дело нека донасят пред теб, а всяко малко дело нека отсъждат сами; така ще ти олекне и те ще носят товара заедно с теб."




Гласувай:
1



1. krumbelosvet - Така е
29.05.2017 13:55
Така е. Но сега се води война чрез създаване и управление на кризи. Ние сме между победените. Няма да кажа кои ПОНЕ трима премиери бяха изритани с позор, защото се опитваха да защитават националния, обществения интерес. Няма да ги кажа, защото толкова тонове медийна помия се изля върху тях, че може да ме удави. Знаете ли що е "Авгиееви обори"? Не завиждам на новия Херакъл, който ще ги изрива. Но Бог може да пусне реките на времето...
цитирай
2. bgman13 - Така е. Но сега се води война чрез ...
30.05.2017 09:19
krumbelosvet написа:
Така е. Но сега се води война чрез създаване и управление на кризи. Ние сме между победените. Няма да кажа кои ПОНЕ трима премиери бяха изритани с позор, защото се опитваха да защитават националния, обществения интерес. Няма да ги кажа, защото толкова тонове медийна помия се изля върху тях, че може да ме удави. Знаете ли що е "Авгиееви обори"? Не завиждам на новия Херакъл, който ще ги изрива. Но Бог може да пусне реките на времето...

Бог ще ги пусне със сигурност. Премиерите, ако са съществували такива, са ги изритали, защото при сегашната система, те не са под контрола на народа, както ни казват а са под контрола на още по-висши йерархически нива. Тези още по-висши йерархически нива контролират по-ниските йерархически нива чрез корупция. Как става номерът? Като първо, въпросните висши нива имат на разположение изобретението наречено "банка". Чрез него, те си правят пари от въздуха (по-точно това са купони). Тези техни пари, които са различни от истинските пари (злато и сребро), са освен много удобно средство за преразпределение и много удобно конспиративно оръжие. Парите изобщо са удобно конспиративно оръжие, поради това че съчетават малка маса и обем с голяма стойност. Поради тези си качества, парите могат лесно да бъдат пренасяни и предавани от ръка на ръка, тайно от останалите хора.
Та какво значи се случва горе където е управляващата върхушка? По принцип нейната работа е да получава информация отдолу по каналите които текат към Рим. Имайки информацията, върхушката знае цялостното положение и може да синхронизира дейността на отделните части.Около въпросните премиери има хора, които са агенти на по-висшата власт, която плаща по-добре. Обаче освен че плаща, тая по-висша власт и организира. Ако някой около въпросния премиер реши да действа на своя глава е обречен на неуспех. От друга страна, той е мотивиран да противодейства на Премиера, поради противоречията които неизменно се натрупват при всяко управление, дори и в едно семейство.
цитирай
3. bgman13 - Когато Премиерът реши да не изпъ...
30.05.2017 09:28
Когато Премиерът реши да не изпълнява нарежданията на глоблната власт, които разпореждания са свързани с по-голямото ограбване на българския народ от чужди икономики, глобалният властелин знае, на кои естествени врагове в гнездото на премиера може да се опре. По тоя начин, премиерът може примерно да бъде убит, което обаче да изглежда, като случайно падане от шестия етаж. А може да бъде и убит по начин, който да бъде явно убийство, с цел да внимава следващия. Може да му бъде спретнато и демонстративно превземане на парламента, като при Виденов, от организираните мутри, което да бъде представено от организираните медии за народно недоволство, като преди това бъде неутрализирана полицията.

А цялата магия обаче е в това, че всъщност върхът на йерархическата система е слабото място на обществото. Ние оставявме тия дето управляват сами. От това произтича възможността за злоупотреба с власт, но от това произтича и ситуацията "дамоклиев меч". За да подсилим това ключово място при многобройната обществена организация задължително ни е нужна правилна обратна йерархическа система, която отпуши общественото противодействие срещу злоупотребите с власт - правилна избирателна система. Защото в противен случай, това тайно противодействие се яхва от конспиративния субект на властта, който го работи чрез корупция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgman13
Категория: Политика
Прочетен: 639788
Постинги: 308
Коментари: 336
Гласове: 294
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031