Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Онлайн радио Словото на Учителя Беинса Дуно
2. Словото на Учителя Беинса Дуно
3. bgzemia в YouTube
4. Иванчовски правопис- как да сложим небесния знак ят и голям юс на клавиатурата си
5. Националенъ светогледъ
6. Масово пробуждане по света за вредите от ваксините
7. Видео: Как живакът във ваксините убива мозъка
8. Духовна Свобода
9. Порталът към съзнателен живот
10. Небесният знак на България-Силва Дончева
11. САЩ се опитва да наложи забрана на етикетите ГМО
12. Мръсна пропаганда-Отказът от ваксините уж застрашавал здравето
13. Как да предпазим децата си от "осакатяването" на образователната система
14. "Кодекса за храните" против населението на Земята
15. Билкови рецепти-1част
16. Билкови рецепти-2част
17. Опасност за билките и билколечението
18. Хомеопатия
19. Световна конспирация срещу здравето
20. Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите
21. Що е то “задължително” и що е “образователна система”
22. Фармафия = мизерия, зарази и грешни дози
23. Конспирация на НАТО-облъчват ни
24. Петиция против задължителните ваксини
25. Ваксините- информиран избор
26. ГМО е вредно,кой твърди,че не е?
27. Внимание-инплантиране на чипове с ваксините
28. Ваксините носят само вреди
29. Българска Национална Патриотична Телевизия- храна за духа и извисяването на българина
Постинг
28.09.2012 21:53 - Определени кръгове не понасят приятелството между България и Иран
Автор: bgzemia Категория: Политика   
Прочетен: 2877 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.09.2012 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image

Н.Пр. Голамреза Багери-Могадам

Посланика на Иран в България Н.Пр. Голамреза Багери-Могадам: Определени кръгове не понасят приятелството между нашите два народа
Ако българските служби поискат от нас помощ за разкриване на атентата в Бургас, ние няма да се поколебаем, казва в специално интервю за Faktor.bg посланикът на Ислямска Република Иран в България

Интервю на Стойко Стоянов


-  Ваше превъзходителство, как се отрази атентатът на бургаското летище от месец юли върху българо-иранските отношения? Смятате ли, че терористичният акт е нарушил доверието между нашите две страни, усещате ли някакво негативно отношение от българите?

 

- В името на Бог

 Приятелските отношения между Иран и България датират още от древността и са много здрави, за да бъдат засегнати от неверни и неоснователни събития. Не отричам факта, че има определени кръгове, които не понасят това приятелство и го виждат като заплаха за своите интереси, и по тази причина се опитват да създават проблеми в отношенията, но грешат и няма да заблудят никой с тези свои трикове. Здравите, приятелски връзки между двете страни са в полза и на двата народа и не само, че не вредят на трети страни, а и стават причина за засилване на регионалната солидарност. Българският народ е интелигентен и добре информиран, и добре може да разпознае злите намерения на враговете на тези отношения. Така че какъвто и отрицателен образ на Иран да създават тук, това ще стане причина за засилване на приятелските отношения между двата народа.

- Как оценявате факта, че въпреки откритите обвинения на Израел, Великобритания и САЩ, че Иран стои зад атентата,  премиерът Борисов и външният министър Младенов отказват да правят прибързани заключения и настояват да говорят с факти, след като приключи разследването?

- В персийския език имаме една поговорка: "Всяко зло – за добро". Ние открихме ясен пример на тази поговорка в безсмислените и неоснователни изявления на представителите на ционисткия режим във връзка с взривяването на автобуса на летище Бургас, като колкото и да се опитваха да убедят българските власти в обвиненията си срещу моята страна, ефектът беше обратен и не само, че не постигнаха злата си цел, но това стана причина двете страни да обърнат по-голямо внимание на това колко важно е запазването на двустранните приятелски отношения. 

-  Каква е позицията на  Ислямска Република Иран за терористичното нападане в Сарафово, какви сили според вас стоят зад този акт, каква е целта му?

- Ислямска република Иран сама по себе си е жертва на тероризма и давайки огромен брой жертви, много добре разбира мъката, причинена от терористични действия. Сред последните примери е убийството на петима ирански ядрени учени от страна на ционистки елементи. Учените са световно богатство и не принадлежат на една конкретна страна или народ, така че постиженията им са световно постижение, а загубата им е световна загуба. С убийството им ционисткият режим не само нанесе удар на иранския народ, но и лиши целия свят от възможността да се възползва от познанията им. Затова Ислямска република Иран е против всяко едно терористично действие и убиването на невинни хора и ги счита за нехуманни.

-  Интересувате ли се от хода на разследването, имате ли своя версия за кървавото нападение, търсени ли сте от българските спец служби за съдействие?

- Докато ние мечтаем тероризма да бъде изкоренен, е естествено да сме за разкриване, залавяне и наказване на извършителите на терористични действия и ако ни бъде поискана помощ в тази връзка, ние няма да се поколебаем.

- Според израелския вицепремиер Моше Яалон един от командирите на революционните гвардейци в Иран, Касем Солеймани, е прекият организатор на атентата в Бургас, проверявана ли е от иранското правителство тази версия, може ли да се приема за достоверна?

- Изявленията на представителите на ционисткия режим са толкова несъстоятелни, че не си струва да бъдат проучвани. 

- Как се отразява върху гражданите на Европа наложеното ембарго върху вноса на ирански петрол, може ли с внос от Иран цените на горивата у нас да поевтинеят?

- Иран е един от най-важните производители и износители на нефт и нефтени продукти в света. Очевидно е, че изтеглянето на такъв ресурс от пазара ще бъде причина за увеличаване на цените. Ефектът е осезаем и всеки европейски гражданин лесно може да го усети, когато отиде да зарежда на бензиностанциите. За съжаление виждаме, че хората плащат сметки, в резултат на грешните изчисления на политиците.

Иран винаги е бил готов да задоволи нуждите от нефт и газ не само на България, но и на Европа, и е естествено, когато пазарът е конкурентен и има различни предлагания, и цените да се понижат.

-  Скандално обидният филм „Невинността на мюсюлманите” предизвика мощни протести сред мюсюлманската общност в цял свят, кой стои зад периодичното възпламеняване на подобни провокации, могат ли да подпалят Трета световна война?

- Уважаването на божествените религии и културни ценности е едно от задължителните условия за мирния живот на хората на земята. Онези, които не се придържат към този принцип или са престъпници, или са болни, като и в двата случая се нуждаят от лечение. За съжаление в днешно време, паралелно с напредъка в науката и познанията, силите-агресори и потисници са усъвършенствали своите методи и злоупотребявайки с науката, са започнали да теоретизират своите несправедливости и престъпления. Теорията за сблъсък на цивилизациите е един от примерите за това. С нея хегемонистичните сили целят война между религиите и културите и постигане на сатанинските си цели. Защитаването на подобно унизително начинание под претекст защита на свободата на словото, е заблуда на общественото мнение и участие в греха на инициаторите.





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzemia
Категория: Политика
Прочетен: 1516230
Постинги: 382
Коментари: 1058
Гласове: 1824